Tuesday, December 21, 2010

Sungai Sedim Recreational Forest

Sungai Sedim Recreational Forest
by northern.malaysianaturalheritage.com

Location :
In the district of Kulim, Kedah.
Coordinates of the park are 5°24′49″N 100°46′49″E
You can access the Google Map here.
Natural Heritage Status:
Sungai Sedim Recreational Forest is within Gunung Inas Permanent Forest Reserve of Lowland Dipterocarp Forest with valuable timber trees such as Meranti seraya, Meranti tembaga, Meranti melantai, Terap, Kulim, Bintangor and Keledang. Renowned for the cascading Sedim River and rich wildlife, it is also known to be a picnic spot of Kedah’s royalty. Sedim River has about 15 km of natural white-water suitable for rafting activities. It is also the starting point to the numerous hiking trails to Gunung Inas, Gunung Bintang and the Bintang range.

Entrance to Sungai Sedim Recreational Forest

At 950m, it is the longest galvanized steel tree walk in the world.
Gazettement :
Sungai Sedim Recreational Forest is located at compartment 15 within Gunung Inas Permanent Forest Reserve at the foot of Bintang range in the district of Kulim near Baling. Gunung Inas Permanent Forest Reserve with the size of 36.979 ha was gazette on 5 Nov 1937. Gunung Bintang is Kedah’s highest peak.
To the park: Tarred road until the park. Coaches can now park at the new parking lots which was previously inaccessible to coaches.
In the park: Well maintained paths and bridges for easy accessibility in the park.
Entrance to the park is free.
Parking fee: RM2 for car and RM3 for 4WD.
Dormitory (Attached Bathroom)
10 person and above – RM20/person/day
Less than 10 person – RM200/room/day
Family Room – 3 bedded room (1 double bed and 2 Single Bed) – RM100/room/day
7 Bedded Room (Single bed + Attached bathroom) – RM160/room/day
Accommodation & Meal Package
Package inclusive of accommodation at Bintang Sedim Villa dormitory with 5 meals.
RM50/person/day (adult) RM40/person/day (children)
Camping site – RM3/person/day
Tent only – RM10/day (4 men tent)
Tent only – RM18/day (6 men tent)
Gunung Bintang Summit (1864m) – 3D2N Package price RM120/person (minimum 10 person).
Rafting adventure package
RM190/person/hour includes lunch, guide and rescue team (minimum 4 pax)
Tree Top Walk
Walkway opens daily except bad weather from 8.30 am to 5.30am
Entrance RM10 (adult) and RM6 (child).
(Price stated at the time of writing this report 6/2009)
Level of Development:
There are several villages surrounded by orchards with an estimated population of 1500 persons. One village known as Kampung Lindungan Raja was reputed as the village that gave refuge to the 25th Sultan of Kedah, Sultan Abdul Hamid Halim Shah also the father of our first Prime Minister Tunku Abdul Rahman, during World War II in 1941. The villagers protected the 77-year-old sultan until it was safe for him to return to his palace in Alor Setar (Zanina P, 2009).
The federal government developed the longest galvanized steel “Tree Top Walk” in the world at 925m in length and stands 50m at its highest platform costing RM6mil beginning 15 January 2004 and completed on 7 March 2005. The canopy walkway is handicapped-friendly and provides bird-watchers with a good vantage view of the birds in their natural environment (Shahariah, 2005).
New construction of the parking facilities and infrastructure to accommodate coaches and group tour has been built and expected to be completed at the end of 2009. Another chalet accommodation has been built across the present Bintang Sedim Villa.

Bridge over Sungai Sedim.

New development in progress – chalet, bridges and parking bays.
The park is popular among the locals as well as outstation visitors and tourists for its wild river and tree top walk. There were at least 2500 visitors during public holidays. Sungai Sedim Recreational Forest is also a popular base camp for hikers to Gunung Inas (1,454m), Gunung Bintang Utara (1,835m) and Gunung Bintang (1,862m) with average distance of 14km.
A well known destination for extreme water sports enthusiasts such as rubber tubing, kayaking and white water rafting. It is famed for the world class water rafting destination and has been crowned as the Lord of the Rough Garden with 17km of non-stop rapids graded from one to four. There are 24 rapids along the river, each with its own name, such as Salak Drop, Triple Rapid, Kasai Drop, Wall Drop, Lower Head Dam, Kawah Rapid, Jelutong Rapid, Rodeo Rapid, Slip Lip Rapid and Cyclone Hole. The Sedim River is listed as one of the best five rivers in the world for whitewater kayaking and water rafting (Star, 2005).
Other popular activities include birdwatching and strolling or trekking to the upstream of Sg Sedim or to Sungai Riau Waterfall.
Beside accommodation, the management provides team building and management activities including Flying Fox, Abseiling, River Crossing, Tree Top Walk, Obstacle Course, Talangtula, Trust Fall, target shooting and jungle warfare.

The newly developed Riau Waterfall at Sungai Riau within the park.

Tree Top Walk was officially opened on 5th Mac 2009 by Sultan Negeri Kedah Darul Aman.

Tree Top Walk – a popular tourist attraction in the park.
Chalet and campsite within the park are managed by a private company. A new resort along the western bank of Sg Sedim scheduled to be completed at the end of the year. Other private accommodations along Sungai Sedim at the fringe of the park offer reasonable packages.

Bintang Sedim Villa within Sg Sedim Recreational Forest
Garbage: The biggest threat of the park is garbage disposal. Rubbish was seen along the picnic area along the river.
Development: Over development and mass influx of tourist in the park could threaten wildlife in the park.

Common sight - Littering in the park.
Enforcement by the park authority and provide more rubbish bins at strategic areas. Development should be control to minimize erosion and exploitation of natural heritage.
Sungai Sedim Recreational Forest is surrounded by fruit orchards. There are huge dipterocarp trees and other non-dipterocarp species including a tree known as Kulim (Scorodocarpous Dorneensis). The park within Gunung Inas Permanent Forest Reserve serves as a rich biodiversity for large wildlife to variety of uncommon insects.
A RM6mil “Tree Top Walk” known to be the longest in the world at 925m was added to the park for visitors to have a closer look at the canopy of the rainforest with the whitewater rapids gushing beneath. It is well known among bird-watchers to congregate at the park for a wide range of some 160 species of birds found in the forest.
Mammals seen during our visit include Agile gibbons, White-handed gibbons, Long-tailed macaque, Dusky leaf monkey, Plaintain Squirrel, Civet cats and elephants (dung seen on the upper reaches).

You will be amazed with the flowering plants.

A bird-watching paradise. Surprisingly, huge trees with nesting hornbills and honey hives are suitable for conservation as a national park.

Rare lizards are common.

Rich biodiversity of frogs too.

Moths and butterflies filled the air.

Wildlife aplenty ranging from gibbon, dusky leaf monkey and squirrel (photo) to tapir, deer, civet cats and bears and others.
Benefits to Local Communities:
The influx of visitors to the recreational park had a positive spillover of jobs for the villagers who enjoy brisk business selling food, fruits, chalet accommodations and ecotourism. Local entrepreneurs benefited from ecotourism business along Sedim River.
Favorite picnicking spot for the whole family at the recreational park with basic infrastructure and facilities such as public toilets, food stalls and sporting activities.

Numerous advertisements along the road to the park. Local entrepreneurs doing well in ecotourism business along Sedim River. Choices for visitors for other accommodation packages along Sungai Sedim.

Rubber tubing at Sg Sedim.
How to Get There
From North South Expressway NSE (E1) exits at Seberang Jaya (Butterworth) to Butterworth-Kulim Expressway BKE (E15). You will pass through Kubang Semang Tol and Lunas Tol on E15 heading to Grik. Exit to Kulim Hi-Tech Industrial Park. About 3rd traffic light from E15 (with a right junction to Kulim), turn left on K115 (heading towards Karangan) then K166 and K174, following the numerous signboards to Sungai Sedim Recreational Forest. It is about 1 hour from Butterworth.

Map to Sungai Sedim Recreational Forest
Important Contacts
Pegawai Hutan Daerah Kedah Selatan
09000 Kulim, Kedah Darul Aman.
Tel. : 04-4903760
Majlis Perbandaran Kulim
09000 Kulim, Kedah Darul Aman.
Tel: (604)4906522 Fax:(604)4901443
Website: www.mpkk.gov.my
Unit Perancang Ekonomi Negeri Kedah
Tel:(604)7744370 Fax:(604)7330908
Email: upen@kedah.gov.my
Jabatan Perhutanan Negeri Kedah
Tingkat 8,
Bangunan Sultan Abdul Halim
Jalan Sultan Badlishah
05000 Alor Setar
Tel : 04-7333844
Fax: 04-7310610
Bintang Sedim Villa
SP Azam Travel Sdn Bhd
15C, Bangunan PKNK, Jln Tunku Abidah,
09000 Kulim, Kedah
Tel: 04-4901588 / 04-4910641 Fax: 04-4919588
Website: www.treetopwalk.com.my
Rapid Fire Adventure Sdn. Bhd.
ECO Camp Sungai Sedim,
486, Lorong 7/2, Taman Semarak, 08000 Sungai Petani,
Kedah, West Malaysia
Tel: 012-6200483 / 019-5413321
Kem Rekreasi Sg Sedim (Kerekss)
Contact: Mohd Nazri
Tel: 04-4059496 / 019-4660311
Pusat Rekreasi Sungai Riau
Tel: 019-4748176 / 019-5684711 / 013-4828960
Department of Irrigation and Drainage (1989), Waterfalls of Malaysia, Design Dimension.
Plus (1996), Guide to Peninsular Malaysia, Tourism Malaysia.
Zanina P (2009), Standing taller than the trees, New Straits Times

Sunday, December 5, 2010

Doa Akhir & Awal Tahun Hijrah

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun”

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.

Sumber: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

Hikmah membaca doa akhir tahun Hijrah adalah kita memperingati amalan-amalan pada tahun lalu, sama ada yang amalan yang membawa kebaikan mahupun amalan yang membawa kepada dosa dan lalu meminta ampun atas kesalahan-kesalahan serta meminta perlindungan Allah swt. daripada kejahatan syaitan dan manusia.

Manakala hikmah membaca doa awal tahun Hijrah pula adalah kita memperbaharui azam untuk melakukan kebaikan dan meminta kekuatan dan hidayah untuk melaksanakannya.

by Beliamuda

Monday, November 1, 2010

KBM (Keindahan Bersamamu) di SSI (Sekolah Sultan Ismail)

Assalamualaikum wbt

Hamdulillah weekend lepas umi kerdil ni berjuang jadik fasi di medan perang program remaja bersama 30 org fasi n 180 adik2 tingkatan dua dari 20 buah sekolah seluruh Johor.

gambor sebahagian fasi n pengendali..gambate kudasaine!

ni pulak gambar peserta2 plus cgu pengiring diorg..scary je togk keramaiannye *0*

debar jugak hati ni sebab last time join KBM tu around 2006/ 2007 da x ingat suda..yang ingt KBM tu buat kat jerejak resort, pulau jerejak. hhuhu..mampukah? tp gagahkan jugak diri g n try ignore bisikan2 satan tuh..syuh2 jauh2!

pagi tu bertolak agak lewat dr umah sbb sampai termimpi berprogram dengan pakLonh..ngeh2..aku ni kalo dah mimpi memang melekat terus atas tilam..susah benor nk bangun..masyaAllah.. (@0@)penangan nerves nak berKBM dengan status pemerhati..menatang apekah pemerhati? kalu AGM tu tau la ade pemerhati..hat ni cheq pon xtau..janji kita belasah aje..ops, KBM tu shotfom utk keindahan bersamamu ye, cam dalam tajuk post ni.

haa..ni gambo pihak2 besor yg bertanggungjawab menjadikan progrm ni nyata. Deme ni dari JPN Johor, Sekolah Sultan Ismail sebagai tuan rumah progrm dan IKRAM Johor sayap remaja. mekasih ye deme sumer, semoga Allah berkati umur kalian dgn perjuangan islam..ameenn

ni pulak tiga budak kecik..eh silap dua org budak kecik tambah sorg mak budak kecik..kihkihkih

mula pecahkan ais..haa..time ni dah diassign utk jadik fasi..hamdulillah, barulah keblurran aku beransur2 pulih..da xde lagi nightmare xtau mende nk buat kan..gabra seyh bak kata oghang penang..astaghfirullahalazim...banyak2 ^^

adik ni sweet sgt..walopun umi fasi xpandai nk pecahkan ais diorg dia tetap ceria n try leburkan ais2 pelan2..

hat ni fasi2 yg lapor, blurp! hamdulillah..^^ phew, mmg progrm kalini buat haku rase cam pelarian bosnia..lapor je manjang..time ni mood makan seorg umi mencapai peratus 120%. tokleh kurang dari itu..lebey xpe..huahua! baby mujahid(ah), baby membesar dgn sihat ye, umi tak kesah nk kene melahap makanan walopun kul3 pagi..janji baby mujahid(ah) sihat n soleh(ah)...Allahumma ameenn..

program 2hari semalam ni hamdulillah berjalan di bawah lindungan Allah dan dipayung sayap para malaikat. rase debar semalam da bertukar jadi sayu n rindu..

sesi akhir ni dibuat bersama ibu bapa adik2 peserta, tahniah buat ibu bapa yg hadir mengorbankan cuti ahad diorg..insyaAllah Allah akan takdirkan yg terbaek buat org yg berusaha..

adik2 yang parent diorg xdatang, aral kerja di hari ahad,diorg disampaikan pesan supaya balik karang buat camni jugak kat mak ayah, yg bersusah payah keje on sunday just to fulfil your needs n wishes..

hargai mereka selagi mana masih berada di depan mata..jgn tunggu sampai esok! ishk..ishk..rindunye kat mak ba kat penang..haku pulok yg nangeh xhengat..mak..ba..della sayang sgt mak n ba..della mtk halal air susu mak n titik peluh ba yg besarkan della dari sebesar satu sel sampaila lani..semoga Allah limpahkan barakah, sakinah, mawaddah wa rahmah yg berterusan pada mak n ba..juga buat umi n abah yang dikasihi n diingati selalu..

gambar cilok dr pakcik Hisham Walat..jazakallah utk ihsan pakcik..smoga Allah anugerahkan jannatul firdaus buat pakcik sekeluarga

Monday, October 25, 2010

ReCiPe sPaGeTTi SiMpLe


kali ni nak kongsi pasal recipe omputih yg simple dimple iaitu spageti..utk org yg suka masak simple2 n siap less than half an hour, cubalah try recipe ni..insyaAllah pantas n sedap (^,^

1/2 paket spagetti
3 ulas bawang putih
3 sudu besar cili boh
1/2 sudu besar cuka
2 tin sos spagetti prego (original)
1 cawan daging cincang
1 cawan isi ayam (potong dadu)
2 batang sosej (hiris bulat2)
1 tin cendawan butang (potong dadu)
2 biji tomato (potong dadu)
1 sudu besar lada hitam (kisar kasar)


1) tumis bawang putih dgn sedikit minyak
2) masukkan cili boh sampai naik bau
3) masukkan cuka dan sos prego
4) masukkan daging cincang, ayam, sosej, cendawan butang dan tomato
5) apabila bahan mentah masak, masukkan lada hitam

kalu suka bleh cari cheese n tabur kat atas. xkesahla cheese apa janji halalan toiyiba..(",

home cooking is da best! slamat mencoba!

gambo cilok tenet je..

Thursday, October 7, 2010


kek coklat (~ 1 1/4 Kg)

230 g tepung gandum
250 g mentega
240 g gula (jgn letak semua, kurangkan gula dlm kek, lebihkan manis dlm senyuman ^^)
1 sudu teh esen vanilla
secubit garam
6 biji telur
1/2 sudu teh coffee oil
1/2 cawan serbuk koko
3/4 cawan air
1 sudu teh serbuk kopi
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder

1/2 tin susu pekat
75 g serbuk koko
1/4 cawan gula
garam secukup rasa
1 sudu teh myk masak
air panas

badan kek
1) pukul mentega n gula sampi kembang
2) masukkan telur sedikit demi sedikit dam pukul smpi kembang
3) masukkan esen vanilla
4) masukkan t.gandum (diayak dengan soda bikarbonat n baking powder) sedikit demi sedikit
5) masukkan bancuhan air, secubit garam, serbuk kopi n serbuk koko n tambah coffee oil (balik2kan pakai senduk je dah xyah guna mixer)

1) kacau sebati semua bahan tadi lepastu baru masak dengan api perlahan sambil dikacau sampi pekat
2) tabur choclate rice
3) ngap2..haha

tada~ dah siap masuk peyot

selamat menerai
d end

Thursday, September 2, 2010

Ibu Sultan Muhammad Al-Fateh

Ibunya punya saham yang besar dalam kejayaannya...

Raya haji pada tahun ini telah jatuh pada hari Jumaat. Maka, ada dua khutbah di dalam sehari. Dan pada saya, khutbah jumaat pada hari raya haji baru ini adalah yang agak menyentuh hati.

Yang memberi khutbah adalah Dr Anas. Beliau pernah belajar di Malaysia.

Yang menarik dalam khutbah ringkas beliau adalah berkenaan Sultan Muhammad Al-Fateh.

Pengorbanan, kehebatan, ketokohan bintang Islam itu sebahagian besarnya dibina oleh ibunya sendiri.

Sabda Rasulullah SAW

Rasulullah SAW pernah bersabda:

“Konstantinopel itu akan ditawan oleh tentera Islam. Rajanya(menakhluknya) adalah sebaik-baik raja, dan tenteranya adalah sebaik-baik tentera”

Ini sabda Rasulullah SAW, hampir 1000 tahun sebelum Konstantinopel ditawan.

Dan sabda Rasulullah SAW ini menjadi inspirasi kepada kaum Muslimin selepas zaman baginda untuk berusaha menakhluk Konstantinopel. 800 tahun kaum Muslimin berusaha, raja bertukar raja, jeneral bertukar jeneral, tetapi tetap tidakk mampu menakhluk Konstantinopel yang ampuh itu.

Sebaik-baik raja, dan sebaik-baik tentera. Bukan mudah.

Ketika balita

Balita adalah anak-anak kecil. Balita adaalah perkataan indonesia.

Dr Anas, ketika menyebut perihal Muhammad Al-Fateh dalam khutbah beliau, beliau ada menyebutkan betapa pentingnya ibu bapa mentarbiyah anak-anak sedari umur kecil. Bukan tunggu akil baligh, bukan tunggu boleh bersuara. Dari kandungan lagi sebenarnya sudah mula tarbiyah anak.

Malah, seorang guru saya ada pernah berkata:

“Tarbiyah anak itu sebenarnya, bermula dari pencarian pasangan kita”

Dr Anas berkata:

“Lihatlah bagaimana ibu kepada Sultan Muhammad Al-Fateh yang menakhluk Konstantinopel. Tahukah kamu apakah yang dia lakukan kepada Muhammad Al-Fateh?”

Diceritakan bahawa, semenjak Muhammad Al-Fateh lahir, ibunya akan membawa Muhammad Al-Fateh pergi keluar dari istana dan berdiri di sebuah tebing, di mana tebing itu menghadap ke arah Konstantinopel. Ibunya akan berkata:

“Wahai anakku, di sana terdapat kota Konstantinopel. Dan Rasulullah SAW bersabda: Konstantinopel itu akan ditawan oleh tentera Islam. Rajanya(menakhluknya) adalah sebaik-baik raja, dan tenteranya adalah sebaik-baik tentera. Ketahuilah anakku, engkau lah orangnya”

Setiap hari, tanpa bosan, ibunya buat begitu. Dari dalam gendongan, hinggalah Muhammad Al-Fateh boleh berjalan. Dia akan membawa Muhammad Al-Fateh ke tebing itu dan menunjuk ke arah Konstantinopel kemudian membacakan Hadith Rasulullah SAW tadi.

Tidaklah ibu ini tahu bahawa hadith itu untuk Muhammad Al-Fateh. Namun tindakannya itu sebenarnya untuk memotivasikan anaknya agar menjadi lelaki yang mulia itu.

Akhirnya kita dapat melihat, dari tangan ibu yang juga bercita-cita besar, yang sabar dan tabah mendidik anak untuk menadi seorang yang hebat, lahirlah seorang Sultan, yang pada umurnya sangat muda, yakni 23 tahun, dia berjaya menawan Konstantinopel dalam masa sebulan lebih, sedangkan kaum muslimin telah berusaha 800 tahun sebelumnya dan tidak berjaya.

Hari ini, siapakah antara kita yang bercita-cita besar untuk Islam, seterusnya mendidik anak-anak kita degan didikan yang mampu merealisasikan cita-cita itu?


Salahuddin kedua?

Saya meendengar suara-suara melaung memanggil Salahuddin kedua.

Saya suka menyatakan bahawa Salahuddin Al-Ayubi kedua tidak wujud. Dia tiada. Tiada Salahuddin yang kedua. Sesiapa yang melaung-laungkan laungan seperti:

“Di manakah Salahuddin kedua?”

“Nanti Allah akan datangkan Salahuddin kedua untuk membela ummah ini”

Saya anggap mereka ini menyandarkan harapan kepada impian kosong.

Kerana Salahuddin Al-Ayubi kedua tiada. Yang ada hanyalah kita. Kita.

Jadi, kitalah sepatutnya bergerak mendidik diri menjadi Salahuddin Al-Ayubi yang kedua. Bukannya melaung-laung menunggu. Lihatlah ummat Islam berurusan dengan hadith Rasulullah SAW tadi. Mereka bukan menunggu munculnya raja terbaik dan tentera terbaik itu.

Mereka bergerak, berlumba, menjadi raja dan tentera yang terbaik itu.

Hatta ibu-ibu yang ada pun mentarbiyah anak-anak mereka untuk menjadi apa yang hadith itu katakan.

Mereka bukannya menunggu. Mereka berlumba menjadi.

Penutup: Kita, Sultan Muhammad Al-Fateh dan ibunya

Pengajaran yang besar dalam perkongsian ini adalah, tarbiyah anak-anak sedari kecil.

Kita selalu merungut anak kita tidak soleh, nakal. Kita sibuk cari ubat lembut hati dan sebagainya. Tetapi hakikatnya, kita terlupa, kita hakikatnya tidak mendidik mereka secara betul. Semasa kecil, kita terlalu manjakan mereka hingga semuanya kita beri. Didikan agama, kita serahkan pada sekolah agama semata-mata. Tidak kitaa usahakan dengan tangan kita, dengan akhlak kita, dengan qudwah kita.

Silap masyarakat adalah, pendidikan diserahkan 100% kepada sekolah. Sedangkan rumah adalah madrasah pertama manusia.

Kedua, bergerak menjadi. Muhammad Al-Fateh, inspirasinya adalah hadith tadi. Dengan hadith itu, dia berusaha untuk menjadi Sultan yang diramalkan. Bukan untuk kebanggaan diri. Tetapi untuk mengangkat darjatnya di sisi Allah SWT. Dia berusaha. Kalau Rasulullah kata sebaik-baik raja, pastinya sebaik-baik raja di sisi Allah. Rasulullah tiada katanya yang dusta.

Maka siapa antara kita yang bergerak menyahut ratusan janji-janji Allah SWT dan Rasulullah SAW di dalam Al-Quran dan hadith?


Atau terus menunggu, menanti-nanti Salahuddin Al-Ayubi kedua yang tak kunjung tiba?

Sedangkan Salahuddin Al-Ayubi itu sendiri pun, dia bukan menunggu sesiapa, tetapi menggerakkan dirinya sendiri untuk menjadi pembuka Palestina.

by Hilal Asyraf.

Thursday, July 22, 2010

Hamasah as Syabab, wal Hikmah as Syuyukh (Semangat pemuda, Kebijaksanaan Org Tua)

Banyak yang tahu sejarah Umar bin Khatab dan Khalid bin Walid. Tetapi tidak banyak yang tahu bahwa Khalid bin Walid pernah membanting Umar bin Khatab dalam gusti hingga kakinya cedera.

Kita mungkin terkejut kerana dalam persepsi kita Umar bin Khatab lebih kuat daripada Khalid bin Walid. Persepsi itu tidak salah. Jadi bagaimana Khalid bin Walid mengalahkan Umar bin Khatab? Ia berlaku ketika mereka masih remaja, berusia 10 tahun. Usia Khalid bin Walid dan Umar bin Khatab memang tidak jauh berbeza. Selain masih ada ikatan keluarga, mereka kawan sepermainan. Dan cara bermain remaja Arab ketika itu tidak sama dengan permainan kanak-kanak sekarang. Sejak kecil mereka telah belajar menjadi lelaki! Kekuatan fizikal dan keahlian perang yang ketika itu menjadi top life skill juga wujud dalam permainan mereka. Salah satunya adalah permainan gusti. Ketika Khalid berjaya mengalahkan Umar, Khalid sendiri kemudian ketakutan. Sebab kaki Umar cedera berhari-hari. Nasib baik kecederaan tu boleh sembuh.

Apa hubungannya dengan semangat pemuda kebijaksanaan kaum tua (حماسة الشباب وحكمة الشيوخ) ? latihan sejak kecil itu ternyata mampu menjadikan para pemuda memiliki semangat (hamasah) yang luar biasa. Hamasah ini ada pada Khalid. Hamasah ini ada pada Umar. Dan hamasah para pemuda adalah satu diantara dua kunci kejayaan sebuah gerakan (harakah).

Hamasah yang menggelora ini melahirkan keberanian dan melipatgandakan kekuatan. Sebab kekuatan tanpa keberanian akan selamanya bersembunyi dalam diam. Kekuatan tanpa keberanian juga membuat gerakan menjadi mandom, dan tiba-tiba momentum berlalu tak termanfaatkan. Hamasah pemuda yang melahirkan keberanian dan melipatgandakan kekuatan terbukti mulia dalam perang Badar. Ali bin Abu Thalib yang saat itu masih berusia 25 tahun menjadi bintang di medan perang. Ia berjaya membunuh 18 orang musuh, dari sejumlah 70 pasukan kafir Quraisy yang terbunuh. Muhammad Al-Fatih yang berjaya memimpin pasukan membuka kota Konstantinopel juga masih sangat muda. Sekitar 23 tahun.

Lalu hamasah yang melahirkan anjakan paradigma gerakan atau mendorong keputusan pantas -just in time- kita boleh saksikan pada tahun 1945. Atas desakan para pemudalah, akhirnya kemerdekaan Indonesia diwar-warkan pada tanggal 17 Ogos tahun itu. Dan atas desakan pemuda-pemuda Ikhwanul Muslimin pimpinan Hasan Al-Banna lah kemudian Mesir menjadi negara pertama yang mengakui kemerdekaan Indonesia. Setelah itu pengakuan diterima dari pelbagai negara di dunia.

Pemuda harus memiliki hamasah. Dan dengan hamasah para pemuda, harakah menjadi lebih berani dan lebih anjakan paradigma. Namun harakah juga memerlukan kunci kedua. Ibarat sebuah perjalanan, harakah tidak hanya melalui jalan lurus bebas hambatan yang menghajatkan kecepatan dan keberanian an sich. Justeru, kita amat memerlukan hikmatusy syuyukh, kebijaksanaan kaum tua.

Kaedah حماسة الشباب وحكمة الشيوخ ini bukan bermaksud bahawa pemuda itu tidak bijaksana atau kaum tua tidak semangat. Terlalu banyak contoh orang-orang yang memiliki kedua-duanya. Pemuda yang memiliki hamasah dsekaligus hikmah contohnya adalah Ali bin Abu Thalib. Jolokan "gudang ilmu" yang diperolehnya menunjukkan betapa bijaksananya pemuda berani ini. Sedangkan Rasulullah di masa tua, beliau tetap memiliki hamasah yang luar biasa di samping kebijaksanaannya yang tiada tara.

Yang menjadi persoalan adalah jika hilang kedua-duanya dari dalam diri kita. Hamasah tidada, hikmah juga tiada. Kita risau telah ada petunjuk2 itu dalam sebahagian organ kita. Jika Anda mengetahui sekelompok pemuda yang kesan amalnya belum kelihatan sering ketika mengundang Ustaz-ustaz sepuh meminta taujih. Ketika ustadz bertanya: "Tema taujihnya apa akhi?", jawapan: "Yang penting taujih yang membuat kita semangat Ustaz!". Jika petunjuk ini benar bahawa pemuda telah kehilangan hamasah, jadi apakah yang tinggal? Wallaahu a'lam bissawab. [Muchlisin]
by ADMIN bersama dakwah

Wednesday, July 21, 2010

8 Truths That McDonald’s Don’t Tell You. EXPOSE Series!

McDonald’s is one of the best known fast food restaurants in the world, with more than 31,000 restaurants in 119 countries worldwide and serving nearly 47 millions customer a day. The astonishing figure is for sure will set as the proof for the 55 years old company’s global fast food chain domination .

Although for the past few years, McDonald’s has been modifying its menu to include a more healthier alternative such as salad, wraps and displaying the calories contain of each type of food served. But there are still lot of infos that are beyond the knowledge of a consumer. For sure the $22.6 billions revenue-generating company has more thing to hide than to reveal.

McDonnald’s Nutrition Calculator from McDonald’s Canada

What You Need to Know about McDonald’s

1. It Won’t Decompose
What you know about food? Food are suppose to decompose, go bad and smell bad after some time. It should be broken down into the essential nutrients our bodies need, through the metabolism process and then converted into energy. But the burger or France fries from McD will just be the same after 1 year according to the observation from Nonna Joann fromBabyBites. It is truly frightening as we are consuming “food” junk that will not do our body any good as we can’t extract the nutrient from it. Flies ignore it and microbes don’t decompose it, then you and your child’s body can’t properly metabolize it either. Now you know why it’s called “junk food.”

And Karen Hanrahan a Wellness Educator and Nutritional Consultant from “Best of Mother Earth ~ Creating Healthier Lives” said “Ladies, Gentleman, and children alike – this is a chemical food. There is absolutely no nutrition here.”

Compare it to a natural food what will a meat become if you leave it on a table for just few days? For sure flies will deposit their larvae (maggots) in the meat and a bad odor will be coming out from it.

2. McDonald’s Ignore the Use of Trans Fat?
One question raised, could the lack of decomposition due to the use of trans fat? But McDonald’s claim that they no longer using trans fat in their product. From the McDonald website info, their French fries are prepared in hydrogenated soybean oil, corn oil, or canola oil. So what hydrogenated oil got to do with trans fat? In actual fact, trans fat is created when the vegetable oil is overheated. So if a restaurants use their hydrogenated frying oil which is heated over and over again, will it make any different from trans fats? I guess you get what I mean!

3. It Is a Effective Way for Weight Gaining
You would have to walk 7 hours straight to burn off a Super Sized Coke, fries and Big Mac. But if you thinking of putting on your weight, I think McDonald’s will be a decent recipe for that.

4. Containing Less Fat, Salt and Sugar?
I don’t have much comment on this but I think your pet’s food may be healthier than what they serve at McDonald’s.

5. Prince Charles also Comment on McDonald’s
Even Prince Charles, while touring a diabetes center in the United Arab Emirates, commented that banning McDonald’s is key to health and nutrition. Don’t let the salads and chicken breasts fool you. The “chicken” at McDonald’s, by the way, comes with a whole lot more than chicken.

6. Its Relation to Sexual Inability
Morgan Spurlock of Super Size Me commented that his normally healthy sexual function deteriorated in just one month when he ate only food from McDonald’s. Even his girlfriend commented on camera that “he’s having a hard time, you know, getting it up.” So don’t take too much of it, else it will drag you into deep shit!

7. McDonald’s Food are Made from Natural Flavor?
McDonald’s claimed that their fries contain a natural flavor. But to be frank, a substance can be natural but it may violate a religious or dietary restriction or it may cause allergic reactions in some people. We all know that, today “natural” can mean just about anything. While the natural flavor in McDonald’s fries is beef flavor containing hydrolyzed wheat and hydrolyzed milk as starting ingredients.

8. Hidden Ingredient in the Meal MSG?
Hidden ingredient? MSG is an excitotoxin, which will over-stimulate brain cells to the point until they die. Lof of people experience headaches when this occurs. MSG is an excitatory neuro-transmitter or “excitotoxin.” Excitotoxins are chemical transmitters allowing brain cells to communicate. Unfortunately, over-stimulation of excitotoxins can resulted to the death of our brain cells or in another word, it’s a toxic substance. It can pass the blood brain barrier and even the placental barrier, affecting unborn children. Morgan Spurlock, from the movieSuperSize Me, experienced extreme headaches on his McDonald’s diet. So be careful guys, if you ever experiencing headache after taking the McD meal, you brain cell are dying!

I guess the ants, mice and flies are smarter than human, because they weren’t fooled. At least, they never touched the “Golden Arches” “BUM” brand stuffs.

by: 24sevenpost.com

Tuesday, July 6, 2010

RoManTik RasuLuLLah ~TarBiYah RuMahTanGGa


Sesungguhnya sebuah pernikahan, perkahwinan dan kehidupan suami isteri itu sangat indah. Amatlah rugi sekiranya sesebuah rumah tangga itu tidak dapat dimanfaatkan sebaik mungkin. Masih ramai lagi di luar sana yang masih tercari-cari jodoh sendiri, tidak dapat berkahwin kerana masalah kewangan, masalah tidak mendapat restu ibubapa dan macam-macam lagi. Oleh itu, bagi yang sudah pun berumah tangga, manfaatkanlah alam ini dengan sebaik mungkin. :)

Keutuhan rumah tangga memerlukan kerjasama dua pihak, iaitu suami dan juga isteri. Hubungan yang penuh kasih sayang, InsyaAllah, akan kekal selama-lamanya kerana hubungan yang kaya dengan kasih sayang akan membetulkan segala keadaan, segala salah anggap, segala buruk sangka. Dengan kasih sayang, timbulnya kemesraan.

kemesraan suami isteri

Jadi, di sini, saya akan menceritakan sedikit sebanyak tips kemesraan yang boleh dibangkitkan di antara suami isteri. Tips ini adalah merupakan amalan Nabi kita sendiri, Rasulullah S.A.W. Lebih-lebih lagi, segala perbuatan baginda adalah suatu sunnah. Ganjaran pahala diberikan sekiranya kita mengamalkannya. Betapa romantiknya Rasulullah S.A.W. :)

  • Tidur dalam satu selimut bersama isteri

Dari Atha’ bin Yasar: “Sesungguhnya Rasulullah S.A.W dan ‘Aisyah r.a biasa mandi bersama dalam satu bejana. Ketika baginda sedang berada dalam satu selimut dengan ‘Aisyah r.a, tiba-tiba ‘Aisyah bangkit. Baginda kemudian bertanya, ‘Mengapa engkau bangkit?’ Jawabnya, ‘Kerana saya haid, wahai Rasulullah.’ Rasulullah berkata, ‘Kalau begitu, pergilah ambil kain dan dekatlah kembali kepadaku.’ Aku pun masuk lalu berselimut bersama beliau” (Hadith Riwayat Sa’id bin Manshur)

  • Mendinginkan kemarahan isteri dengan mesra

Rasulullah S.A.W biasa memicit hidung ‘Aisyah jika beliau marah dan baginda berkata, “Wahai ‘Uwaisy, bacalah doa: ‘Wahai Tuhanku, Tuhan Muhammad, ampunilah dosa-dosaku, hilangkanlah kekerasan hatiku dan lindungilah diriku dari fitnah yang menyesatkan.” ( Hadith Riwayat Ibnu Sunni)

  • Membersihkan titisan darah haid isteri

Dari ‘Aisyah r.a, beliau berkata, “Aku pernah tidur bersama Rasulullah S.A.W di atas satu tikar ketika aku sedang haid. Bila darahku menitis ke atas tikar itu, beliau mencuci bahagian yang terkena titisan darah dan baginda tidak berpindah dari tempat itu, kemudian baginda solat di tempat itu pula, lalu baginda berbaring kembali di sisiku. Bila darah ku menitis lagi di atas tikar itu, baginda mencuci di bahagian yang terkena darah itu saja dan tidak berpindah dari tempat itu, kemudian baginda pun solat di atas tiakr itu.” (Hadith Riwayat Nasa’i)

kemesraan suami isteri

  • Segera menemui isteri jika tergoda

Dari Jabir, sesungguhnya Nabi S.A.W pernah melihat wanita, lalu baginda masuk ke tempat Zainab, lalu baginda tumpahkan keinginan baginda kepadanya, lalu keluar dan bersabda, “Wanita, kalau mengadap, ia mengadap dalam rupa syaitan….Bila seseorang di antara kamu melihat seorang wanita yang menarik, hendaklah ia datangi isterinya, kerana pada diri isterinya ada hal yang sama dengan yang ada pada wanita itu.” (Hadith Riwayat Tirmidzi)

  • Tidur di pangkuan isteri

Dari ‘Aisyah r.a, beliau berkata, “Nabi S.A.W biasa meletakkan kepalanya di pangkuanku walaupun aku sedang haid, kemudian beliau membaca Al-Quran.” (Hadith Riwayat ‘Abdurrazaq)

  • Memanggil isteri dengan kata-kata mesra

Rasulullah S.A.W biasa memanggil ‘Aisyah dengan beberapa nama panggilan yang disukainya seperti ‘Aisy dan Humaira (pipi merah delima).

  • Meminta isteri meminyaki badan

Dari ‘Aisyah r.a, beliau berkata, “Saya meminyaki badan Rasulullah S.A.W pada Hari Raya Aidil Adha setelah baginda melakukan jumrah ‘aqabah.” (Hadith Riwayat Ibnu ‘Asakir)

  • Membelai isteri

“Adalah Rasulullah S.A.W tidaklah setiap hari melainkan baginda mesti mengelilingi kami semua (isterinya) seorang demi seorang. Beliau menghampiri dan membelai kami dengan tidak mencampuri hingga beliau singgah ke tempat isteri yang beliau giliri waktunya, lalu beliau bermalam di tempatnya.” (Hadith Riwayat Ahmad)

  • Mencium isteri

Dari ‘Aisyah r.a, bahawa Rasulullah S.A.W baisa mencium isterinya setelah wudhu’, kemudian beliau solat dan tidak mengulangi wudhu’nya.” (Hadith Riwayat ‘Abdurrazaq)

Dari Hafsah, puteri ‘Umar r.a, “Sesungguhnya Rasulullah S.A.W biasa mencium isterinya sekalipun sedang puasa.” (Hadith Riwayat Ahmad)

by: http://blog.wanitaemall.com

Wednesday, June 30, 2010

WaLiMaH KaKGee


Sabtu 3July 2010
No50-D, Felda Air Tawar satu, Kota Tinggi, Johor

Insya4JJl sabtu ni aku plan nak g walimah kakgee aka naqibahku yg pertama di negeri Johor. Ralat pulak kalu x gi sebab haritu walimah adik beradik usrah kat Melaka xterpergi sebab hal2 teknikal fizikal..huhu..sudahnya aku menyesal sampai sekarang..xbest tau perasaan menyesal dan guilty tu rasa cam nak delete je dari hati (kalu boleh delete kan mudah..huu)
tapi yg sebenarnya memang teringin sangat nak g walimah kakgee sbb kakgee ni mmg naqibah yg best! aku kalu nk jadik naqibah nak jadik yg macam kakgee. >< (jgn marah ye kakgee kalu terbaca entry nih)
aku pon xtau la sebab apa tp mmg aku suka belajar dr naqibah2 (byk giler la plak x-naqibahku ni) positif value yg ada pada derg. bleh la aku tingkatkan prestasi dan kualiti amal..mudah2an insya4JJl..doakan semoga 4JJl takdirkan yg terbaek buatku utk hadir ke walimah kakgee yg jauh tu..ditambah plak ngan duedate tesis yg menekan..(xmo crita kat cni takut lagi tensen)

Buat kakGee n bakal pasangan seumur hidup, sedikit doa untuk pasangan pengantin yg disunnahkan oleh junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w:

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, bahawasanya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam jika memberikan ucapan doa kepada seseorang yang berkahwin, beliau akan berkata:

“Semoga Allah memberikan keberkahan kepadamu, memberikan keberkahan atasmu, dan menyatukan kamu berdua di dalam kebaikan.” (Hadis Riwayat Abu Daud, no. 2130. Hadis ini dinilai sahih oleh at-Tirmidzi dan ath-Thusi sebagaimana yang dijelaskan oleh al-Albani di dalam Adabuz Zifaz)

ilal liqa'
ma'as salamah

Tuesday, June 29, 2010

AsaL uSuL KaPaL RaCHeL CoRRie

Pada 30 Mac 2010, sebuah kapal seberat 1800-tan telah dibeli melalui lelongan di Dundalk, Ireland dgn harga 70,000 pound sterling oleh Gerakan Pembebasan Gaza (Free Gaza Movement). Ianya telah diperbaiki dan diperlengkapkan untuk pelayaran ke Gaza.

Kapal itu dinamakan Rachel Corrie. Siapakah Rachel Corrie?
Rachel Aliene Corrie (April 1979 - 16 Mac 2003) adalah seorang warga Amerika dan ahli International Solidarity Movement (ISM). Beliau meninggal sewaktu berusia 23. Dia merupakan pelajar di Evergreen State College di Olympia, Washington, Amerika Syarikat. Dia meninggal pada hari ahad 16 Mac 2003 di selatan Gaza city di Rafah sewaktu sedang menghalang sebuah jentolak askar israel laknatullah dari merobohkan rumah seorang saudara seislam kita di Palestin.

Rachel Corrie (kanan sekali) dan ahli-ahli pertubuhan NGO International Solidarity Movement sedang memegang banner 'Israeli army stop shooting children' sewaktu protes serangan tentera israel di Kem Pelarian Palestin di Rafah di selatan Gaza. Foto ini dirakam pada hari jumaat, 14 Mac 2003.

Dia telah dibunuh dengan kejam oleh Tentera Yahudi Laknatullah ketika percubaan menghalang jentolak Zionis meruntuhkan rumah saudara kita penduduk Palestin yg bernama Samir Nasrallah di Semenanjung Gaza.
Sewaktu itu beliau sedang menghalang pergerakan sebuah jentolak askar israel dari merobohkan sebuah rumah penduduk palestin. Dia memakai baju oren untuk mudah dilihat oleh pemandu jentolak dan sudah semestinya pemandu jentolak itu dapat melihat rachel. Dia juga menggunakan pembesar suara di tangannya untuk memaksa pemandu jentolak itu berundur.

Beliau bersama seorang lagi teman seperjuangan dalam pertubuhan NGO itu sedang berusaha menghalang jentolak tentera israel dari merobohkan rumah kediaman penduduk palestin di selatan gaza.

Secara tiba-tiba jentolak itu bergerak laju ke hadapan tanpa sebarang amaran dan terus melanggar beliau yang berdiri di hadapan jentolak itu. Akibatnya beliau mengalami kecederaan yang amat serius di bahagian tubuh.

Pihak Yahudi yang terkenal dengan sifat yg keji telah menafikannya tetapi bukti dan saksi telah berjaya menunjukkan memang dia telah dilanggar dan dengan sengaja.

Sekumpulan doktor perubatan Gaza sedang berusaha menyelamatkan nyawa Rachel Corrie yang sedang nyawa-nyawa ikan. Namun usaha itu tidak berhasil akibat kecederaan yang amat serius yang dialaminya.

Menurut akhbar Corrie dan rakan-rakan beliau bertindak menjadi Perisai Manusia. Beliau yang mengambil cuti setahun dari pengajiannya di Evergreen State College telah ke Palestin untuk menyertai Intifada ke 2.

Beliau telah meninggal dunia akibat cedera parah akibat tekanan melampau pada dada yg menyebabkan tulang rusuk, tulang belakang, skapula dan dorsal spinal column, paru2 kanan koyak dengan pendarahan teruk di kaviti pleural.

Dia dilanggar oleh Bulldozer Yahudi sebanyak 2 kali Yahudi Zionis masih mengatakan ianya kemalangan.

Keseluruhan pelajar di Evergreen State College di Olympia, Washington, US, berkumpul sekitar kawasan memperingati kematian Rachel Corrie. Kesemua teman sefakulti dan pensyarah terkejut dengan kekejaman israel yang begitu kejam itu.

IsLaM ThE WaY oF LiFe...